משמורת ילדים והסדרי ראייה / זמני שהות – טובת הילד מעל לכל
מהם האמצעים העומדים לרשות בית המשפט ו/או בית הדין הרבני לצורך הכרעה בנושא המשמורת והסדרי הראייה או זמני השהות?
ראשית, בית המשפט או בית הדין הרבני רשאים למנות
פקיד סעד/פקידת סעד לסדרי דין (עובד סוציאלי בהכשרתו) אשר יערוך
תסקיר מקיף אודות המשפחה וימליץ על משמורת ועל הסדרי ראיה / זמני השהות. פקיד הסעד למעשה משמש כידו הארוכה של בית המשפט שאינו יכול לעשות את "עבודת השטח" ולפיכך ממנה מומחה מטעמו לעשות כן ולדווח לבית המשפט בדבר הנתונים שנאספו תוך מתן המלצות מטעם פקיד הסעד וגורמי הרווחה בעניין הצדדים וילדיהם. התסקיר אמור לשקף את תפקודה של המשפחה ואת היחסים בין כל הורה וילד ובין ההורים עצמם. את התסקיר עורך פקיד הסעד לאחר ששוחח ונפגש עם ההורים ולאחר שבדק את מצב הילדים לרבות ע"י ביקורי בית, קבלת דיווח מגורמי החינוך שבחיי הילדים בפרט הגננת ואו המורה המחנכת ו/או יועצת בית הספר. התסקיר מתאר בקצרה את תפקודו ומצבו של כל אחד מההורים והילדים ולבסוף מסכם התסקיר את התרשמותו של פקיד הסעד והמלצותיו המתייחסות למשמורת ולהסדרי הראיה / זמני השהות. התסקיר מוגש לביהמ"ש אשר לרוב מעביר זאת לתגובת הצדדים ולאחר מכן בית המשפט מכריע בעניין.
בית המשפט אינו מחויב לקבל את המלצות התסקיר ובפרט ככל שמי מהצדדים מתנגד להמלצות התסקיר, הרי שניתן לבקש להפנות שאלות הבהרה אל פקיד הסעד בהתייחס לתסקירו לרבות המלצותיו, כך למשל במידה והחסיר פקיד הסעד עובדות מהותיות הרלבנטיות לצדדים או למשפחה בה עוסק התסקיר או ככל שמסקנותיו מתבססות על נתונים מסוימים או מסקנות מסוימות שייתכן ואינן נכונות, כמו כן ניתן לבקש לחקור את פקיד הסעד בדיון שיקבע לכך בבית המשפט הן על התסקיר והן על תשובותיו של פקיד הסעד לשאלות ההבהרה.
חשוב לציין, כי בית המשפט מתייחס בכובד ראש להמלצות פקיד הסעד שהינו למעשה ידו הארוכה של בית המשפט, כאמור לעיל, אך יחד עם זאת בית המשפט אינו חותמת גומי על תסקיר פקיד הסעד והוא עשוי להכריע בשונה להמלצות פקיד הסעד, זאת אף אם הוגשו מספר תסקירי פק"ס לתיק בית המשפט, בסופו של דבר בית המשפט עורך את מכלול השיקולים והטענות הנטענות בפניו הן בכתבי הטענות והן בדיונים שבפניו ולעיתים עשוי להשתכנע כי המלצות פקיד הסעד אינן תואמות את טובת הקטינים דווקא ולהכריע בפסק דינו בשונה מהמלצות פקיד הסעד.
כך
בפסק דין מפורסם בו ייצגה
עו"ד הילה זוהר את האב, אשר נלחם על משמורת ילדיו וזמני השהות עמם ופנה לבית המשפט למשפחה בתביעה מתאימה בעניין, שעה שהאם סירבה בכל תוקף לקיום משמורת משותפת ועמדה על כך כי היא זו שצריכה להיות ההורה המשמורן הבלעדי לקטינים, וכן פקידות הסעד במחלקת הרווחה סברו אף הן כך ונתנו את המלצותיהן במספר תסקירים מטעמן שהוגשו לבית המשפט לפיהם משמורת הילדים צריכה להיות לאם בלבד. לאחר שעו"ד זוהר פנתה בבקשות שונות לבית המשפט בעניין וכן בשאלות הבהרה בכתב לפקידות הסעד על התסקיר שהוגש מטעמן וכן לאחר קיום דיונים בבית המשפט לרבות בנוכחות פקידות הסעד ומנהלת מחלקת הרווחה, שכנעה עו"ד זוהר את שופט בית המשפט לענייני משפחה להיפגש בעצמו עם הילדים ולשוחח עמם בלשכתו על מנת לברר את
רצונם של הילדים בעניין. בית המשפט נעתר לבקשותיה של עו"ד הילה זוהר ובסופו של דבר הכריע בית המשפט בפסק דינו כי משמורת הילדים תעבור לידי האב (!) בית המשפט פסק כי הילדים יעברו לחזקתו של האב ואילו האם תהא רשאית לקיים עמם הסדרי ראיה ובמקביל תשתתף גם האם בטיפול מתאים אצל מומחה שהציע האב באמצעות עו"ד הילה זוהר.
לקריאת פסק הדין המפורסם בו ייצגה עו"ד זוהר את האב שקיבל את משמורת הילדים בניגוד לתסקיר פקידות הסעד -
לחץ כאן >>>