הילה זוהר - משרד עורכי דין 
                    דיני משפחה, גירושין וירושה
הילה זוהר - משרד עורכי דין 
                          דיני משפחה, גירושין וירושה

ראשי - חלוקת רכוש בין בני זוג

חלוקת רכוש בין בני זוג
 
הגעתם לשלב חלוקת הרכוש במסגרת הליך הגירושין? חשוב שיהיה לצדכם עורך דין שישמור על האינטרסים והזכויות שלכם, שהרי לסוגיית חלוקת הרכוש השלכות משמעותיות על העתיד הכלכלי של כל אחד מבני הזוג. במסגרת נושא חלוקת הרכוש בין בני זוג עולות שאלות רבות ומגוונות - מה נכלל בגדר הרכוש שיחולק? האם צד יחויב לשלם חובות שצבר הצד השני? מה קורה במצב בו הרכוש רשום רק על אחד מאתנו? האם מגיע לי חלק מהעסק? ירשתי כספים ו/או דירה למשל, האם גם הירושה תחולק? ומה לגבי מתנה?

 תחילה נבחין – מהו החוק הרלבנטי שחל עליכם – האם זהו חוק יחסי ממון בין בני זוג או הלכת השיתוף בין בני זוג? 

השאלה הראשונה הרלבנטית היא מתי נישאתם? אם נישאתם לפני התאריך 1.1.1974 חלה עליכם "הלכת השיתוף" הקובעת כי כל הרכוש שהצטבר במהלך הנישואים שייך לשניכם יחד בחלקים שווים עקב המאמץ המשותף, ללא קשר על שם מי רשום הנכס או הכספים. כל אחד מבני הזוג יכול לדרוש את חלקו בשותפות בכל עת ומבלי להמתין למועד הגירושין, שכן מדובר בזכות קניינית. הלכת השיתוף הידועה גם כ "חזקת השיתוף" חלה על כל זכות וכל רכוש, ובכלל זה גם על נכסים עסקיים. 
אם נישאתם לאחר 1.1.1974 יחול עליכם חוק יחסי ממון הקובע את "הסדר איזון המשאבים" לפיו הרכוש שנצבר מיום הנישואים ועד למועד הקרע שייך לשניכם בחלקים שווים, כהתחייבות אובליגטורית ויש לערוך איזון משאבים כך שכל אחד מהצדדים זכאי למחצית שווי כלל הרכוש והזכויות שנצברו. יובהר כי "מועד הקרע" יכול להיות למשל היום בו עזב/ה בן/ת הזוג את הבית או יום הגשת תביעת הגירושין או תביעה לחלוקת הרכוש.
במקרה בו לא נישאתם כלל, אך אתם מנהלים חיים משותפים כ"ידועים בציבור", כלומר, ניהלתם משק בית משותף, קיימתם יחסי אישות וחייתם חיי משפחה, אזי, חלה עליכם הלכת השיתוף בדומה לזוגות שנישאו לפני 1.1.1974 (כמפורט לעיל).   
אז מה ההבדל אתם שואלים? 
על פי הלכת השיתוף מדובר בשיתוף קנייני. הלכת השיתוף הפכה לחזקה הקובעת כי כל הרכוש שהצטבר במהלך החיים המשותפים הוא משותף וכל צד יכול לדרוש את חלקו בכל עת כך שהמועד אינו כפוף למועד פקיעת הנישואין (כך למשל, אוכל לבקש פירוק שיתוף בנכס מסוים לפני מועד פקיעת הנישואין). 
לעומת זאת, על פי הסדר איזון המשאבים, במהלך חיי הנישואין קיימת כביכול הפרדה של נכסים וזכויות של כל אחד מבני הזוג ורק עם פקיעת הנישואין יערך איזון משאבים, כלומר איזון הרכוש והזכויות בין בני הזוג כך שיהיו להם חלקים שווים, כלומר בהתאם לשווים של כלל נכסי בני הזוג (למעט רכוש שצבר מי מבני הזוג טרם נישואיו וכן למעט מתנות וירושות שנתקבלו בתקופת הנישואין, כאשר גם תוקפו של חריג זה תלוי בנסיבות המקרה), האיזון נעשה על דרך חישוב שווי נכסיו של כל אחד מבני הזוג ותשלום ההפרש מהצד שברשותו רכוש רב יותר לבן הזוג שברשותו פחות רכוש. 
לעיתים קרובות, ממנה בית המשפט או בית הדין הדן בחלוקת הרכוש מומחה אקטואר (רו"ח) שיערוך את כלל החישובים הנדרשים לצורך עריכת איזון המשאבים לרבות זכויות סוציאליות שהצטברו לכל אחד מבני הזוג, נכסים, זכויות, כספים, חסכונות, חשבונות בנק, עסק או חברה וכיו"ב. 

האם ירושה, מתנות ונכסים מלפני הנשואין מתחלקים בין בני הזוג או לא:  
  
עפ"י חוק יחסי ממון נכסים שקיבל מי מהצדדים בירושה או במתנה וכן נכסים שצבר מי מהצדדים לפני מועד הנישואין הם לא ברי איזון, כלומר לא מחלקים אותם בין בני הזוג, אלא הם נשארים בבעלות בן הזוג שקיבל אותם בירושה או במתנה ו/או מלפני הנישואין. 
לעיתים קרובות בני הזוג לא יודעים ולא מכירים את הדין החל ומשכך, במהלך חיי הנישואין נוצר מצב של "ערבוב בנכסים", כלומר נכסי ירושה/מתנות או נכסים מלפני הנישואין שלא אמורים להתחלק בין בני הזוג, שמתערבבים עם נכסים, זכויות וכספים שהצטברו במהלך חיי הנישואין ואשר אותם כן מחלקים בין בני הזוג, במצב זה עלולים להפסיד את הנכסים האישיים שעורבבו עם הנכסים ברי החלוקה. כך למשל, כספים שבחשבונות בנק שמתערבבים, או דירה בירושה בה גרו הצדדים ו/או מכרו אותה ועשו שימוש משותף בכספי תמורת מכירת הדירה ובפעולות אלו למעשה יצרו שיתוף בנכסים ו/או זכויות שהם לא היו אמורים להיות משותפים ע"פ החוק. 
יובהר כי החוק, הדין וההלכה הפסוקה מאפשרים למנוע מצבים אלו באמצעות התנהלות נכונה ומשכך כדאי מאוד ומומלץ להתייעץ עם עו"ד בטרם ביצוע פעולות כאלו או אחרות בכל הנוגע לנכסי ירושה ו/או מתנה ו/או שמלפני הנישואין.    

האם במסגרת חלוקת הרכוש אצטרך לשלם חובות שצבר הצד השני? 

התשובה תלויה באופי החוב. כאשר מדובר בחוב שנוצר במהלך החיים השוטף, כגון רכישות לבית, קניית מזון וכיו"ב, הרי שהחוב הוא חוב משותף. אולם, אם החוב הוא "חוב אישי", כלומר נוצר שלא לתועלת המאמץ המשפחתי, ולעיתים אף נהפוך הוא, למשל חוב הימורים או חוב שנוצר כתוצאה מניהול רשלני ומפוקפק של העסק, הרי שהוא עשוי לחול על בן הזוג שיצר אותו באופן אישי ובלעדי, כך שהצד השני לא יצטרך ליטול בו כל חלק. 
יחד עם זאת, הנטל להוכיח זאת רובץ על כתפי הצד אשר טוען כי הצד האחר למעשה יצר חוב אישי ולפיכך יש להטיל מלוא החוב על כתפיו. המדובר בטענה שבדרך כלל לא פשוט להוכיח ולשם כך נדרש עורך דין בעל ניסיון וידע בתחום דיני המשפחה. 

האם תמיד הרכוש יחולק שווה בשווה בין בני זוג?  

לעיתים, בנסיבות מיוחדות, הרכוש לא יחולק בצורה שווה אלא בצורה שוויונית, כלומר בצורה צודקת יותר. סעיף 8 לחוק יחסי ממון מקנה לבית המשפט ולבית הדין הרבני שיקול דעת באשר לחלוקת הרכוש באופן לא שווה על פי קריטריונים שונים, וזאת בבסיס, בהיקף ובמועד האיזון. כך למשל, במקרים של: פער בכושר ההשתכרות של בני הזוג, בגידה, אלימות, הברחת רכוש, אי עמידה בתשלום המזונות שנפסקו, כאשר תרומת בן הזוג לבית הייתה מינורית, הרי שבית המשפט עשוי לפסוק על פי "צדק חלוקתי" ולהעניק לבן הזוג שבהתנהגותו נרשם טעם לפגם, פחות ברכוש, או להעניק לבן הזוג החלש מבחינה כלכלית והתפתחותית חלק גדול יותר ברכוש ובכך יוצר חלוקה שוויונית צודקת. 

Share by: