הילה זוהר - משרד עורכי דין 
                    דיני משפחה, גירושין וירושה
הילה זוהר - משרד עורכי דין 
                          דיני משפחה, גירושין וירושה

ראשי - הסכם ממון - מתי ולמה כדאי לחתום על הסכם ממון

הסכם ממון או הסכם גירושין - האם כדאי לחתום ? למה ומתי? 
  
בימים אלו יותר ויותר זוגות עורכים הסכם ממון בטרם נישואיהם, לעיתים בשל בקשת אחד מבני הזוג ולעיתים בהחלטה משותפת לפיה בני הזוג חפצים בעריכת הסכם ממון על מנת להסיר ספקות ו/או אי וודאות בעתיד לגבי הנכסים, הזכויות והכספים שבידיהם ו/או שיהיו להם בעתיד. במצב דברים זה נשאלת השאלהמתי ולמה כדאי או צריך לערוך הסכם ממון? 
כך, אם אין לנו בכלל נכסים, האם צריך לערוך הסכם ממון? האם הסכם ממון מהווה גם צוואה? מה חשוב לדעת לפני שחותמים על הסכם ממון? האם גם ידועים בציבור יכולים לערוך הסכם ממון? ומה ההבדל בין הסכם ממון לבין הסכם חיים משותפים או הסכם גירושין?   

הסכם ממון:

הסכם ממון הוא הסכם שנעשה בין בני הזוג, לפני הנישואין או אחריהם, ובו בני הזוג קובעיםכיצד יחולק ביניהם הרכוששיצטבר במהלך חיי הנישואין ו/או שקיים ברשותם מלפני הנישואין וזאת במקרים של גירושין או מוות, חס וחלילה. 
חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע כי במידה ובני זוג מתגרשים, יחול "הסדר איזון המשאבים", כך שבמועד הגירושין כל אחד מהם יהיה זכאי לקבלמחצית שווי הנכסים והזכויותשהצטברו במהלך תקופת הנישואין, למעט מתנות וירושות ונכסים שהיו למי מהצדדים מלפני מועד הנישואין שאינם ברי איזון, כלומר נכסים אלו לא מתחלקים בין בני הזוג. 
כמו כן, חוק יחסי ממון קובע כיהצדדים רשאים לערוך הסכם ממון הקובע הסדר אחר ביניהם לחלוקה / איזון המשאבים (בשונה מהסדר איזון המשאבים הקבוע בחוק) וזאת בהתאם להסכמותיהם כאשרהוראות ההסכם יגברו למעשה על הסדר איזון המשאבים הקבוע בחוקוכמפורט לעיל.  
הסכם ממון לא נועד רק לאנשים עשירים, שהרי רבים מתחילים את הקשר כשהם בתחילת דרכם העסקית ו/או המקצועית, לכןהסכם ממון צופה פני עתיד וקובע הסדרים גם לגבי נכסים, כספים וזכויות שיצטברו בעתיד וכן לעיתים קרובות חותמים בני זוג על הסכם ממון על מנת להגן על הרכוש ו/או העסק המשפחתי של אחד הצדדים ו/או של כל אחד מהם.  
זוגות רבים נרתעים מהמצב בו עליהם לשוחח בעניין הסכם הממון בפני בן זוגם בשל החשש כי הוא או היא עלולים להיפגע וכן מחשש כי הדבר יתפרש משום הבעת אי אמון בבן הזוג. אולם, במציאות כיום בה סיטואציה של פרידה ו/או גירושין אינה נדירה הרי שאין כל פסול בלנקוט בצעדים מקדימים שיבטיחו ככל הניתןמניעת מאבקים משפטיים ארוכים ומסורבלים בבתי המשפט במקרה של פרידה ו/או גירושין, כמו גם הוצאות כספיות גבוהות מאודביחס להוצאה בגין עריכת הסכם ממון. זאת ועוד, יש הרואים בעריכת הסכם ממון מעין הצהרה של בני זוג כי הסיבה לנישואין אינה נובעת משיקולים כלכליים כאלו או אחרים. 
לאור האמר לעיל, ברור כי כאשר מדובר בעריכת הסכם ממון הרי שעסקינן בהסכם בעל חשיבות גבוהה מאוד עבור כל אחד מבני הזוג ומשכך -אם אתם מתכננים לערוך הסכם ממון, מומלץ מאוד שתתייעצו לפני כן עם עו"ד מקצועי העוסק בתחום דיני המשפחהועל מנת שיקפיד לערוך ולנסח עבורכם הסכם ממון אשר מחד, יתאים לכם לצרכים שלכם ולאופי מערכת היחסים ביניכם ומאידך, לא יהיה חסר ו/או פסול או חלילה נתון לפרשנויות שונות העשויות להיות קריטיות עבורכם ולמעשה לרוקן מתוכן את הסכם הממון ו/או את תכליתו - שלא לפצוח במאבקים משפטיים ארוכים ויקרים בערכאות המשפט.  
במצב דברים בו הסכם ממון לא נערך ונוסח כנדרש, הדבר עלול להביא את הצדדים בשלב מאוחר יותר למאבקים משפטיים ארוכים, מייגעים ויקרים, ולפיכך כאמור מומלץ מאוד לפנות לעו"ד מנוסה בתחום דיני המשפחה לצורך התייעצות, עריכה וניסוח של הסכם הממון. 
עו"ד זוהר בעלת נסיון רב בעריכה וניסוח של הסכמי ממון רבים,החל מהסכמי ממון קצרים שאינם מורכבים יחסית ועד להסכמי ממון ארוכים מאוד ומורכבים ביותר. עוד יוער, כי לעיתים קרובות לצורך עריכה וחתימת הסכם ממון נדרש ניהול מו"מ בין הצדדים על מנת להגיע להסכמות סופיות, ומשכך-הניסיון הרב של עו"ד זוהר בתחום דיני המשפחה כמו גם היותה מגשרת מקצועית מסייעים מאוד להצלחתו של הליך עריכת ההסכם בין בני הזוג, לרבות ניסוחו ועד לחתימתו.   

הסכם ממון- למה זה טוב? 

כאמור לעיל,הסכם ממון מונע התדיינות משפטית ארוכה וקשהבין בני הזוג עת הפרידה ו/או הגירושין, שעה שהם נאבקים על הרכוש שצברו יחדיו במהלך שנות הנישואין, מאבקשפוגע לעיתים קרובות גם בילדיםהרואים את הוריהם נלחמים זה בזו ומשיתהוצאות גבוהות על הצדדים כולם. כמו כן, לעיתים קרובות, הרכוש מהווה מקור לסחיטת בן הזוג שמעוניין בגירושין, כך שבן הזוג שאינו מעוניין בגירושין סוחט את הצד השני ודורש לקבל נכסים בתמורה להסכמתו להתגרש.ולמעשה הסכם ממון מונע גם את אפשרות "הסחיטה" בפן הרכושי בעת הגירושין. 
מעבר למניעת המאבקים המשפטיים בנושא הרכוש,הסכם ממון מגן בפועל על האינטרסים הרכושיים והכלכליים שלכםובאופן זהניתן לנהל מערכת יחסים זוגית שקטה ושלווהמבלי "לערוך התחשבנויות" ו/או להיזהר ו/או לחשוד בבן/בת הזוג בכל הנוגע לכספים ולצעדים הכלכליים שאתם מתכננים לבצע משך השנים. נהפוך הוא – הסכם ממון מאפשר לבני הזוג להתמקד בזוגיות ובבניית התא המשפחתי מבלי שנושאים כספיים ו/או חששות שמא צד אחד ינסה "לגזול" את הצד האחר יעיבו על הזוגיות ובניית התא המשפחתי. הסכם ממון למעשה מעניק מעין וודאות לבני הזוג ובדרך זו מסיר דאגות מיותרות משך החיים המשותפים.  

לא עשינו הסכם ממון לפני הנישואין, אפשר לערוך הסכם ממון גם אחרי הנישואין? 

כאמור לעיל, התשובה חיובית. ההבדל הוא שהסכם ממון טרום נישואין ניתן לאשר אצל נוטריון, רשם נישואין או בבית משפט לענייני משפחה. לעומת זאת, הסכם ממון שנעשה לאחר הנישואין, יאושר רקבבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני (כאשר עסקינן בבני זוג יהודים) ולא אצל נוטריון. 

מה ההבדל בין הסכם ממון לבין הסכם גירושין? 

כאמור לעיל, הסכם ממון יכול להיעשות לפני הנישואין או לאחר הנישואין (העדיפות היא לערוך את ההסכם לפני הנישואין אך עפ"י החוק ניתן לעשות זאת בכל 
שלב גם במהלך הנישואין). הסכם הגירושין נעשה בשלב הגירושין והוא מכיל גם את הסכם הממון וגם הסכמות אחרות הן בדבר מתן וקבלת הגט והן בדבר הפרק שאחרי הנישואין (למשל, הסכמות בענייני מזונות, משמורת, הסדרי ראיה, חינוך הילדים וכיו"ב). לאחר החתימה על הסכם הגירושין יש לפנות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני על מנת לקבל אישור ותוקף של פסק דין להסכם הגירושין. לגבי יהודים ככל שההסכם אושר בבית המשפט אזי יש לפנות לבית הדין הרבני שיאשר ויתן תוקף של פסק דין לנושא הגירושין שנמצא בסמכות ייחודית של בית הדין הרבני. 

הסכם חיים משותפים - האם גם ידועים בציבור יכולים לערוך הסכם ממון? 

עד לאחרונה ניתן היה לערוך הסכם ממון אך ורק בין זוגות נשואים, כך שזוגות ידועים בציבור, אשר לא באו בברית הנישואין, נאלצו לערוך "הסכם חיים משותפים". הסיבה היא שחוק יחסי ממון, מכוחו נעשה הסכם הממון, חל רק על זוגות נשואים והרי שבני זוג ידועים בציבור לא באו בברית הנישואין. אולם, לאחרונה שונתה הלכה זו בעקבות פסיקתה של כבוד השופטת דורנר בפרשת זמר (רע"א6854/00הי"מ נ' זמר, פ"ד נד (5)), בה נקבע כי ידועים בציבור יוכלו להסדיר את יחסיהם הרכושיים במסגרת הסכם ממון שיוגש לאישור בית המשפט לענייני משפחה; זאת מכוח סעיף3(ג)לחוק בית משפט לענייני משפחה ולא מכוח חוק יחסי ממון בין בני זוג. בפסק דין זה נקבע כי חוק יחסי ממון וחוק בית המשפט לענייני משפחה משלימים זה את זה, כך שחוק בית המשפט לענייני משפחה ממלא את החסר בחוק יחסי ממון אשר אינו מתייחס לידועים בציבור.השילוב הנ"ל מאפשר לידועים בציבור ליהנות מן היכולת לערוך הסכם ממון ולהסדיר סוגיות רכושיות הקשורות בחייהם המשותפים. 

האם הסכם ממון מהווה גם צוואה? 

התשובה היא לא. הסכם ממון בין בני זוג אינו מהווה צוואה כך שבני הזוג לא יכולים לעשות ביניהם צוואה דרך הסכם ממון.
הדרך הנכונה היא לעשות הפרדה בין הסכם המסדיר את נושא חלוקת הרכוש בעת מועד פקיעת הנישואין (הסכם ממון), ובנוסף לערוך צוואה שתסדיר את הנושאים הכספיים במקרה של מוות. 






Share by: