ידועים בציבור - מהן הזכויות העיקריות של הידועים בציבור
הזכות למזונות:
נהוג לחשוב כי רק אישה נשואה זכאית למזונות מבעלה, אלא שלא כך הדבר. נכון שעל פי הדין העברי אין אדם חייב במזונות לאישה אלא אם התחתן עמה, אולם בתי המשפט יצרו בפסיקתם "מזונות אזרחיים/משקמים" כך במקרים בהם התקיים דפוס של תלות כלכלית בין בני הזוג, הרי שניתוק מידי של הקשר עלול להותיר את אחד מבני הזוג ללא קורת גג. לפיכך, קבעו בתי המשפט בפסיקתם כי ההגינות והצדק מחייבים לאפשר חיוב בעל אופי של מזונות משקמים לתקופה מסוימת (תלוי בנסיבות). כלומר, קיומו או היעדרו של סטטוס הנישואין אינו משליך בהכרח על היעדרן של חובות אזרחיות בין הצדדים. לפיכך, מזונות הידועים בציבור זכו בפסיקת בתי המשפט לכינוי "מזונות משקמים" או "מזונות אזרחיים". מזונות אלו עשויים לכלול גם את הזכות למגורים (מדור) על מנת שאחד מבני הזוג הידועים בציבור לא ימצא עצמו לפתע ללא קורת גג, שעה שהיה תלוי במגוריו בבן או בבת הזוג לפי העניין.
שיתוף ברכוש:
חוק יחסי ממון החל על זוגות שנישאו לאחר 1974 ועל פיו מבצעים איזון משאבים (חלוקת הרכוש המשותף) אינו חל על ידועים בציבור. יחד עם זאת, בתי המשפט קבעו בפסיקתם כי הלכת השיתוף החלה על בני זוג שנישאו לפני שנת 1974 ואשר במהלך השנים הפכה ל"חזקת השיתוף", חלה גם על ידועים בציבור, וזאת בגדר חזקה הניתנת לסתירה. כלומר, קיימת חזקה כי הייתה לצדדים כוונת שיתוף ברכוש שנצבר משך החיים המשותפים. אלא שהנטל להוכיח זאת, רובץ על בן או בת הזוג הידועים בציבור הטוענים לזכות השיתוף בנכסים. קרי, מדובר בחזקת שיתוף הניתנת לסתירה שכן אם בן הזוג לא הצליח להוכיח את כוונת השיתוף ו/או אם בן הזוג האחר מתנגד וטוען כי לא היתה כוונת שיתוף, אזי יתכן ובית המשפט יקבע כי אותם בני זוג אשר בפניו גם אם הוכרו כידועים בציבור, הרי שלא היתה להם כוונת שיתוף ברכוש שצברו, כולו או חלקו. על פי חזקת השיתוף, הניתנת לסתירה כאמור לעיל, מתבצעת חלוקה שוויונית של נכסי בני הזוג ו/או הזכויות שנצברו על ידם במהלך חייהם המשותפים.
חשוב לציין, כי בניגוד לבני זוג נשואים עליהם חל חוק יחסי ממון הקובע כי איזון המשאבים (חלוקת הרכוש) יעשה במועד פקיעת הנישואין (זכות אובליגטוריות נדחית), הרי שחזקת השיתוף החלה על ידועים בציבור מקנה זכות קניינית והמשמעות של כך, היא כי כל אחד מבני הזוג רשאי לקבל את זכויותיו ברכוש באופן מיידי, ללא צורך להמתין להתקיימותם של תנאים מסוימים כמו מועד פקיעת הנישואין.
הזכות לרשת:
לבני זוג ידועים בציבור קיימת הזכות לרשת האחד את השנייה עפ"י חוק הירושה. סעיף 55 לחוק הירושה קובע את התנאים אשר צריכים להתקיים כדי להכיר בזכותם של הידועים בציבור לרשת את בן או בת הזוג המנוחים מדובר בשלושה תנאים מצטברים - הצדדים קיימו חיי משפחה, ניהלו משק בית משותף ובשעת המוות אף אחד מהם לא היה נשוי לאדם אחר. בהתקיים תנאי הסף הללו ובהיעדר צוואה האומרת אחרת, הידועים בציבור זכאים לרשת את בן או בת הזוג אשר הלכו לבית עולמם. נטל ההוכחה כי התנאים הללו מתקיימים מוטל על הטוען להיות בני הזוג ידועים בציבור.
שם משפחה:
הידועים בציבור יכולים לשנות את שם משפחתם לשם המשפחה של בן הזוג הידוע בציבור. לעניין זה נדרש אישור של שר הפנים.
זכויות פנסיוניות:
כאשר מדובר בידועים בציבור ואחד מבני הזוג נפטר, כל עוד אין צוואה המורה אחרת, ו/או כל עוד לא ציין המנוח מוטבים אחרים כשאריו, אזי ניתן להעביר את זכויותיו הפנסיוניות לבן או בת הזוג שנותרו בחיים. כמו כן, המוסד לביטוח לאומי מעניק קצבת שארים לבן הזוג שנותר בחיים.
חשוב להדגיש, כי מעבר לזכויות אלו, קיימות זכויות נוספות המוענקות לבני זוג ידועים בציבור לרבות ובפרט לצורך ניהול חייהם המשותפים (ולא רק במקרה של פרידה או מוות) ומכל מקום, אין עסקינן ברשימת זכויות מלאה וסגורה.